Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×

IMG 7328

Innovasjon Norge satser på fintech – En investering i fremtidens næringsliv

Etter nervepirrende uker med venting er fasiten klar - Innovasjon Norge investerer i fintechklyngen for tre nye år og signaliserer med dette at fintech er en næring AS Norge satser på for fremtiden.

Våren 2024 lyste Innovasjon Norge ut et nytt klyngeprogram som både nye og eksisterende klynger kunne søke på. Nåløyet var trangt – kun 11 av 43 søkere ble tatt inn.

Programmet består av tre nivåer, og det er nå klart at NCE Finance Innovation tas inn som én av kun to klynger på det øverste nivået av finansiering, NIC Impact - et nivå med høye krav til nettverkskobling, verdiskaping, nasjonal eksport og skalering.

NCE Finance Innovation har i løpet av sin korte levetid etablert seg som en unik aktør i det norske finansmiljøet. Klyngen ble etablert på initiativ fra næringslivet, og har i dag ikke bare det største nettverket av medlemsselskaper i landet innenfor finans og fintech, men også medlemmer fra akademia, investormiljøene og konsulting. Støtten fra Innovasjon Norge bidrar dessuten til at klyngen kan fortsette å fungere som en nøytral aktør og fasilitere samarbeid mellom konkurrenter for å drive frem innovative prosjekter til det beste for kunder og samfunnet.

"Støtten fra Innovasjon Norge legger til rette for at vi kan bygge videre på den suksessfulle plattformen klyngen allerede har etablert. Dette er en klok investering som vil gi god avkastning i form av økt innovasjon, vekst og samarbeid i fintechnæringen"


- Styreleder Anders Skjævestad.


Godt forankret blant medlemmene

Klyngeadministrasjonen har arbeidet systematisk med søknaden siden den ble lyst ut i april, og den har vært godt forankret hos medlemmer underveis i prosessen. Mange av klyngens medlemmer forfattet også støttebrev som inngikk i søknaden, hvor de la frem verdien klyngen har for både dem og for norsk næringsliv.

NCE Finance Innovation spiller en avgjørende rolle i å fremme innovasjon og samarbeid innen finanssektoren ved å tilrettelegge for viktige partnerskap og skape en omfattende samarbeidsarena. Spesielt klyngens arrangementer som Norway Fintech Festival, hvor Vipps MobilePay deltar aktivt, har vært viktige arenaer for å dele kunnskap og skape nye muligheter sammen med industriledere.


- Rune Garborg, CEO i Vipps MobilePay (utdrag fra støttebrev)

Finansieringen muliggjør også at NCE Finance Innovation kan fortsette arbeidet med å arrangere Norway Fintech Festival; klyngens årlige flaggskip og en sentral møteplass for fintechnæringen både i Norge og Norden. Festivalen, som neste år arrangeres fra 1.-3. april, samler aktører fra hele landet for å diskutere trender, bygge nettverk og vise frem de nyeste fintechløsningene. 2025 markerer festivalens tredje år og har rukket å bli godt etablert i bransjen. Fokusområdene fra søknaden blir også gjennomgående i festivalprogrammet.


Definerer tre nye fokusområder

I søknaden står det at NCE Finance Innovation skal være den ledende drivkraften for innovasjon og samarbeid i norsk fintech. Klyngen vil fasilitere det grønne skiftet og styrke norsk fintechs globale konkurransekraft ved å forene bedrifter, akademia og offentlige aktører for å utvikle banebrytende fintechløsninger. Ved å løse samfunnsutfordringer, skape verdifulle nettverk, forbedre reguleringer og fremme norsk fintech internasjonalt, bidrar NCE Finance Innovation til en bærekraftig og konkurransedyktig fremtid.

Helt konkret skal klyngen de neste tre årene jobbe for omstilling av norsk næringsliv, der muliggjørende teknologi, bærekraftig finans og internasjonalisering står sentralt.

Fra venstre: Bent H. Gjendem, statssekretær Vegard Wennesland (AP), Rea Parashar

«Finansnæringen er sentral for det grønne skiftet gjennom grønne investeringer – men det stopper ikke der. Fintech er kritisk infrastruktur i samfunnet vårt, eller sagt på en annen måte: «oljen i maskineriet» som gjør at økonomien flyter sømløst og gjør at vi kan legitimere oss, betale for oss, beskytte oss mot kriminelle. Uten fintech stopper alt opp. Norge er best i verden på fintechløsninger, og dette er noe vi må utnytte når vi sammen må jobbe for å omstille norsk næringsliv bort fra «sardinboks-økonomien».


- Bent Gjendem, daglig leder i NCE Finance Innovation.


Norges doble omstillingsutfordring

Norge står foran en dobbel omstillingsutfordring: å redusere avhengigheten av olje og gass, og samtidig bygge opp nye eksportnæringer. I denne sammenhengen er både muliggjørende teknologi og utviklingen av fintech-sektoren avgjørende. Abelia’s «Omstillingsbarometeret 2024» viste at Norge har et betydelig forbedringspotensial når det gjelder anvendelse av teknologi, som kunstig intelligens. Fintech-sektoren ligger i front innen digitalisering og bruk av AI og kan lede an i denne utviklingen. Rapporten viser også at Norge ligger langt bak når det gjelder bærekraftig eksport, og her har fintech også en nøkkelrolle å spille.

-En investering i Norges fremtid

Tildelingen fra Innovasjon Norge er en viktig anerkjennelse av arbeidet NCE Finance Innovation gjør og en investering i fremtidens næringsliv.

"Dette er mer enn bare en investering i NCE Finance Innovation – det er en investering i Norges fremtid. Det sender et tydelig signal om at fintech er en sektor Norge både kan og bør satse på i omstillingen av norsk næringsliv"


- Anders Skjævestad, Styreleder i NCE Finance Innovation og divisonsdirektør i DNB.

-Takk til alle medlemmer og støttespillere

Klyngeadministrasjonen ønsker å takke alle medlemmer, samarbeidspartnere og ildsjeler for støtte og bistand underveis i søknadsprosessen, og for å fremheve viktigheten av å ha en fintechklynge i Norge. Nå ser vi frem til å få fart på omstillingen av norsk næringsliv sammen med dere, og for avlor sette fintech på kartet!