Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×

IMG 6085

Hvordan bygger vi nye teknologibaserte eksportnæringer i en tid hvor olje og gass dominerer?

Det tar tid å bygge opp nye næringer, minst 10-20 år. 10-20 år er også tiden som gjenstår før oljeinntektene sannsynligvis begynner å avta. Med andre ord står vi nå overfor et kritisk spørsmål: Hvordan bygger vi en ny næring når olje og gass er så lønnsomt?

Dette var tema for vårt arrangement under Arendalsuka: «Fat & happy - vi må snakke om mye eksportnæringer». I panelet for å diskutere dette var representanter fra Aprila Bank, UiB, Abelia, VippsMobilepay, MDG, DNB, Signicat, BankID BankAxept, Kantega og Digdir.

Norge er verdensledende på flere teknologiområder.

Vi har lenge hatt et forsprang på Europa og verden, men dette forspranget krymper stadig. Vi klarer ikke å skalere, særlig innen fintech.Digitale identitetstjenester er et konkret eksempel på hvor Norge har muligheten til å bli verdensledende. Selskaper som Signicat og BankID BankAxept har potensialet til å lede an, men det krever at vi er proaktive i å påvirke lovgivningen i Europa og vise vei med implementeringen av regelverk som eIDAS.

Det vi mangler, er en «sense of urgency». Vi er «fat & happy». Norge risikerer å miste sitt forsprang hvis vi ikke tar grep nå. Det er avgjørende at vi handler, ikke bare skriver rapporter og utredninger. Vi må se til andre land som har bygget opp teknologieksport og sterke grundermiljø, som Sverige, og lære av deres suksess.

En annen utfordring er den politiske situasjonen. Norske politikere er mest opptatt av omfordeling av rikdom, som isolert sett er bra, men politikken er preget av ugunstig beskatning for næringsliv og gründermiljøer. Mange politikere mangler forståelse for hva det innebærer å starte selskap, drive butikk og tjene penger. Dette hindrer vekst og nyskaping i Norge.

En tredje utfordring er at mye av Norges kollektive kompetanse og ressurser er bundet opp i olje- og gassnæringen. Historisk har vi sett at når oljeprisen faller og oljesektoren må permittere, øker innovasjon og verdiskaping i andre deler av næringslivet. Nestleder i MDG, Ingrid Liland, argumenterte derfor under panelsamtalen for at Norge aktivt må velge å trappe ned olje- og gassvirksomheten dersom vi skal kunne satse fullt ut på nye næringer.

For å sikre fremtiden vår, må vi nå ta nødvendige skritt for å skape tydeligere og bedre rammeverk som fremmer eksport av teknologi. Vi har kompetansen, vi har mulighetene – nå trenger vi viljen til å handle, både politisk og i næringslivet.

Eksport av norsk fintech er et av Finance Innovation sine fokusområder, og vil fortsette å jobbe for at politikere og myndigheter forstår viktigheten av bransjen vår for norsk verdiskaping og konkurransekraft. Ta kontakt om du vil bidra til å løfte tematikken sammen med oss utover høsten!