Under Arendalsuka hadde jeg gleden av å oppleve tidligere finansminister i Sverige, Anders Borg, diskutere rammebetingelser for gründere. Han var tydelig i sin tale om at det har vært klokt av Sverige å fjerne formuesskatten.
Formueskatten bør avskaffes
Da Borg tiltrådte, var det langt fra gitt at Sverige skulle fjerne hele eller deler av formuesskatten. Mange svenske bedriftseiere hadde allerede flyttet ut av landet. Gjennom dialog med fagforeningene kom man frem til at det var bedre for Sverige å ha flere svenske eiere, noe som til slutt førte til at formuesskatten ble avviklet.
Sverige har nå fått tilbake de fleste av de som flyttet ut på grunn av formuesskatten, og disse har siden bidratt med milliarder i skatteinntekter.
Vi må beskytte risikokapitalen
Borg understreket betydningen av å beskytte risikokapitalen som private besitter. Denne kapitalen er avgjørende for nyskapning. I de fleste land går størstedelen av kapitalen til investering i infrastruktur og pensjonssparing, noe som gjør det desto viktigere å ha risikokapital tilgjengelig for innovasjon og vekst.
Norske politikere er veldig opptatt av omfordeling, og det er bra. Den tidligere finansministeren påpekte også at Sverige, til tross for å ha lavere inntekt per innbygger enn Norge, har et minst like høyt skattenivå og samtidig klarer å opprettholde like mye omfordeling. Sveriges Gini-koeffisient er på nivå med Norges, noe som indikerer en liknende fordeling av inntekt og formue.
Norge opplever en resesjon
Hvis vi ser en økning i antall gründere i Norge i 2024 sammenlignet med 2023, så følger vi en global trend. Vi er på vei ut av den dype bølgedalen etter Covid-19. Men dette betyr ikke nødvendigvis at situasjonen er god; det er bare litt bedre enn i fjor. Selv om olje- og gassnæringen går strålende, sliter de små og mellomstore bedriftene. Ifølge gründer Per Christian Goller i Aprila Bank opplever Norge en resesjon, basert på deres tall. Abelias omstillingsbarometer støtter dette synet og viser at Norge har en lang vei å gå – og at utviklingen stort sett går i feil retning.
Skattepolitikken svekker viljen til å investere
I Norge straffes norske eiere, og risikokapitalen reduseres. Enkelte investorer har til og med uttalt at de ikke ønsker å investere i Norge fordi risikoen er for stor. Tilbakemeldinger til Finance Innovation viser at det er mindre penger tilgjengelig for gründere fordi formuesskatten tar en for stor del av kapitalen.
Å fjerne formuesskatten vil ikke bare bringe Norge på linje med andre nordiske land som har lyktes i å tiltrekke seg og beholde kapital, men også stimulere til mer gründerskap og innovasjon og bidra til å skape en mer dynamisk og bærekraftig økonomi som er mindre avhengig av olje- og gassnæringen. Norge har nå en unik mulighet til å rette opp i skjevhetene i skattesystemet og legge til rette for en fremtid hvor norske gründere og investorer kan blomstre på hjemmebane.
- Bent H. Gjendem, daglig leder i NCE Finance Innovation