Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×

IMG 2061

Tildelt NCE-status på rekordtid

Et drøyt år etter at fintech-klyngen ble etablert i Bergen, er Finance Innovation tildelt status som Norwegian Centre of Expertise (NCE).

Foto: Vivian Lunde


– Dette er fantastiske nyheter. Vi kan sette enda større fart i arbeidet med innovasjon både nasjonalt og internasjonalt, sier Atle Sivertsen, som er daglig leder i NCE Finance Innovation.  

– Selv om vi er gode på å bruke teknologiske løsninger i Norge, har vi ikke lykkes med å eksportere teknologien internasjonalt. Fintech-klyngen har høy aktivitet og målsetningen er å legge til rette for at vi kan lykkes med eksport av verdensledende finansteknologi fra Norge i større grad i fremtiden, sier Sivertsen.

Den nye statusen betyr at NCE Finance Innovation skal være et nasjonalt senter for innovasjon og vekst, som skal stimulere til økt innovasjon innenfor fintech (finansteknologi) på nasjonalt nivå i Norge. 

Finance Innovation ble etablert på rekordtid. Oppstarten var et møte i regi av Bergen Næringsråd i april 2017 med et trettitalls deltakere fra finansnæringen, teknologimiljøet og akademia. Allerede samme høst ble klyngen tildelt Arena-status av Innovasjon Norge, SIVA og Forskningsrådet. Ett år senere har 65 bedrifter fra hele landet meldt seg inn, og klyngen har fått NCE-status.

 Finance Innovation er tildelt NCE-status. Tilstede for tildelingen var medlemmer fra teamet som har vært sentral i oppbyggingen av klyngen i tidlig fase. Fra venstre: Stig Frode Opsvik, Espen Opedal, Simen Armond, Bent Gjendem og Rea Parashar. Bilde: Nesrin Jørgensen
Finance Innovation er tildelt NCE-status. Tilstede for tildelingen var medlemmer fra teamet som har vært sentral i oppbyggingen av klyngen i tidlig fase. Fra venstre: Stig Frode Opsvik, Espen Opedal, Simen Armond, Bent Gjendem og Rea Parashar. Bilde: Nesrin Jørgensen

 
Viktig løft for næringen 

– Jeg har positive forventninger til NCE-programmet. Vi vil nå kunne øke innsatsen vår for å fremme samarbeid og innovasjon både nasjonalt og internasjonalt.  Kunnskap er en grunnleggende innsatsfaktor for videre vekst i næringen og NCE bidrar til en god struktur, økt samarbeid, bedre grobunn for nye virksomheter og kommersialisering av nye forretningsidéer, sier Sivertsen.  

Styreleder i NCE Finance Innovation, Jan Erik Kjerpeseth, var en av flere initiativtakere til klyngeprosjektet og har fra oppstart vært tydelig på at oppsiden til norsk fintech er stor. I tillegg vil et tettere samarbeid gjøre de etablerte aktørene bedre rustet til konkurransen med de globale IT-gigantene fremover.

– Jeg er stolt over at vi nå får anerkjennelse som et viktig nasjonalt miljø for vekst og innovasjon. Vi har siden oppstarten vært opptatt å sikre tilstrekkelig kraft bak samarbeidet, og nå har vi muligheten til å ta dette samarbeidet til neste nivå, sier Jan Erik Kjerpeseth, styreleder i NCE Finance Innovation og konsernleder i Sparebanken Vest.

– Mulighetsvinduet for norsk fintech åpner seg for alvor nå på grunn av teknologiske og regulatoriske endringer i Europa som flere av oss kjenner på, så dette mener jeg er en riktig og klok beslutning av klyngeprogrammet. Dette er en stor mulighet for å skape nye norske arbeidsplasser, sier Bent Gjendem, administrerende direktør i Monobank og styremedlem i NCE Finance Innovation. 


Vi vil nå kunne øke innsatsen vår for å fremme samarbeid og innovasjon både nasjonalt og internasjonalt. 

Atle Sivertsen


– Dette er en stor anerkjennelse av klyngeinitiativet som har sitt utspring i det sterke finansmiljøet i Bergen, sier Espen Opedal, direktør for Tryg i Norge og styremedlem i NCE Finance Innovation.

– Jeg er glad for at vi nå får løftet dette til en samlet norsk satsing på fintech og innovasjon. Tryg har allerede hatt stor nytte av samarbeidet i klyngen og kommer til å være en aktiv medspiller i å utvikle det norske fintech-miljøet i tiden fremover, sier Opedal.

Det er det nasjonale klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters som tildeler NCE-status. Programmet eies av Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og SIVA. 

Tildelingen skjedde i Oslo torsdag formiddag der Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, direktør i Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen og administrerende direktør i Siva Ingrid Riddervold Lorange stod for offentliggjøringen. 

Tilstede fra klyngen var klyngeleder Atle Sivertsen, Rea Parashar (NCE Finance Innovation), Simen Armond (NCE Finance Innovation) og styreleder Jan Erik Kjerpeseth (konsernleder i Sparebanken Vest), styremedlem Bent Gjendem (administrerende direktør i Monobank), og Stig Frode Opsvik (strategisk rådgiver og partner i Knowit Experience) som har vært sentral i oppbygging av klyngen i tidlig fase. 

 Fra venstre: Atle Sivertsen, Jan Erik Kjerpeseth, Stig Frode Opsvik, Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, Bent Gjendem, Rea Parashar og Simen Armond. Bilde: Vivian Lunde
Fra venstre: Atle Sivertsen, Jan Erik Kjerpeseth, Stig Frode Opsvik, Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, Bent Gjendem, Rea Parashar og Simen Armond. Bilde: Vivian Lunde


Rea Parashar
+47 928 82 987
rea@financeinnovation.no